Александър Кълбов
Име: Александър Калудов Кълбов
Защо съм в програмата За да подобря квалификациите си, да придобия нови знания и да открия възможно най-много начини, по които да ги приложа професионално.

Александра Караянева
Име: Александра Караянева
Завършил/а: Книгоиздаване, ФЖМК, СУ „Св. Климент Охридски“
Защо избрах магистратура Е-Европа: Защото предлага интердисциплинарна програма,  която покрива широк спектър от актуални теми – от интернет в най- широк смисъл до съвременни политики на ЕС и тяхното приложение в реалния живот. Изборът на преподаватели,  които са професионалисти с богат практически опит, е голям бонус,  особено при лекционните занятия.

Александър Николов
Име: Александър Николов
За мен: Винаги съм мечтал да мога да живея и работя в Източна Европа. Ето защо,  след като завърших бакалавърската си степен в University of the Arts London,  специалност Фотожурналистика и документална фотография, реших да се върна в България,  работейки по проекти от национална и международна важност. Решението да запиша Е-Европа беше силно повлияно от ситуацията на българските онлайн медии и желанието ми да бъда част от бързите промени, които настъпват в интернет. Програмата ми беше препоръчана от приятел и съдържащите се в нея курсове ме впечатлиха с всеобхватността, която предлагат и свободата, която дават независимо от полето на работа онлайн.
Мейл: a.nikolov [at] hotmail.com

Антония Ичева
Кой съм аз? Казвам се Антония Ичева и тази година завърших Българска филология в СУ „Св.Климент Охридски”. Двете най-големи мои страсти са литературата и киното, и с тях идентифицирам себе си най-силно, обичам и да пиша, но не съм постоянна в това свое начинание, прохождам и във фотографията и имам бъдещо намерение да се занимавам по-сериозно. Това е накратко за мен.
Защо съм в програмата? Три ключови неща ме привлякоха в програмата: нейната интердисциплинарност, нейната актуалност и елементът на творчество през курса за Творческо писане на Георги Господинов. Избрах програмата Е-Европа, тъкмо защото е интердисциплинарна и не се вдълбочава само в едно проблемно поле, а търси широки аспекти, както в контекста на Европейския съюз, така и медиите в частност. Привлече ме и това, че програмата е съвременна, опитваща се да отговори на новите потребности в медиите и в други сфери, а и именно стремглавото навлизане на интернет. Освен това програмата задоволява и моята лична потребност да пиша чрез курса за Творческо писане, който се надявам да провокира творческия ми поток и да ми даде някои добри стилистични насоки и съвети.

Борислава Каменова
Име: Борислава Каменова
Завършил/а: „Българска филология” в СУ „Св. Климент Охридски”. Имам засилен интерес към езиците, литературата и тенденциите в българското и световно изкуство. Досегашното ми образование ми дава възможност за задълбочено изучаване и сравнение на  културни явления и тенденции от различни епохи, както и тяхното отражение в сферата на творчеството.
Защо избрах магистратура Е-Европа: Избрах магистърската програма Е-Европа, защото смятам, че ще ме запознае в детайли със съвременните културни процеси и рефлексията им в медийното пространство. Мотивирана съм да участвам в проекти и изследвания, свързани с различните дисциплини в специалността. Надявам се да имам възможност за практически занимания, чрез които да усвоя основите на работата с цифрово и мултимедийно съдържание. Вярвам, че наученото в програмата ще ми помогне за реализация на бъдещи творчески идеи и проекти.

Десислава Веселинова
Име: Десислава Веселинова.
Завършил/а: съм фотография, което е и моята голяма любов. С фотожурналистика се занимавам от 1996г., когато започнах стажа си във в-к „Дневен труд”.  Главният ни редактор казваше: „който веднъж помирише печатарското мастило е омагьосан завинаги”. Това е страст, по-силна от наркотик. Този начин на живот те изпълва и те кара да се чувстваш удовлетворен и полезен за обществото. Особено, когато виждаш резултати,  когато виждаш, че вследствие на твоята работа нещо се е променило към по-добро.

Междувременно завърших журналистика в НБУ. Буквално между две събития ходех на лекции. Записах се да уча журналистика,  не защото исках да пиша, а защото смятах, че ще ми помага в работата ми като фоторепортер.

Следва сватба, две прекрасни деца, развод…

Преди четири години бившият главен редактор на „Труд” реши, че ще прави нов вестник „Преса”. Покани ме за завеждащ отдел „фоторепортери”. Не мога да скрия, че бях много поласкана. За мен бе огромно предизвикателство. Да създам екип, архив, правила на работа… Наистина беше много трудно, но не съжалявам и за секунда, това е опит, който няма откъде да вземеш наготово, трябва да минеш през това.

Човек трябва цял живот да се развива и учи, поне според мен. Последните години нямах много време за това, работата във вестник поглъща цялото ти време и внимание. И най-интересното е, че го правиш доброволно, по собствена воля и желание.

Мисля, че ми е късно да се преквалифицирам кардинално, затова реших, че това, което ще уча трябва да е свързано с медии, авторско право, интернет, Европа.  И така се озовах в програмата Е-Европа.


Димитър Панайотов
Име: Димитър Панайотов
Завършил/а: съм „Журналистика” в СУ „Св. Климент Охридски” и работя по специалността си от първи курс във факултета. Понастоящем съм главен редактор на най-смисленото нещо в професионалния ми живот – www.podmosta.bg. Интересувам се от литература, кино, фотография, дигитален маркетинг, геополитика и много други.
Избрах Е-Европа, защото вярвам, че ще ми даде огромни познания по много теми. Дойдох тук след много препоръки от колеги и преподаватели, които уважавам и не останах разочарован. Усещането да си в тази програма след 4 години във ФЖМК, е като чиста глътка въздух след дни в задимена стая. Няма друг курс, който да съчетава по този начин предмети като творческо писане, вътрешен пазар, право, развиване на собствен онлайн бизнес, антропология и какво ли още не. Преподавателите не само, че са експерти, работещи това, което се опитват да ни научат, но и водят курса интересно и с много практика.


Габриела Канджева
Име: Габриела Канджева
Завършил/а: „Журналистика”, Софийски университет „Св. Климент Охридски”
Защо избрах магистратура Е-Европа: Избрах тази магистратура, защото искам да се занимавам с журналистика, а Е-Европа има страхотна програма, която съчетава творчески и практически курсове. Дава ми свобода да изградя собствена позиция по определени въпроси и знания, които ще са ми от огромна полза в бъдещата професионална реализация. Програмата се занимава с ролята на интернет в динамичното развитие на съвременните медии и допълва познанията ми за ЕС.

Гергана Лазарова
Име: Гергана Лазарова
Завършил/а: специалност „Журналистика“ в СУ „Св. Климент Охридски“, с което сбъднах една от най-големите си мечти. Приемам тази професия като лична мисия и искрено се надявам да й отдам желаното един ден.
Защо избрах магистратура Е-Европа: Избрах да следвам в магистърска програма „Е-Европа“ с надеждата да сбъдна и други свои мечти. А аз не забравям за тях и винаги си нося поне една в джоба!
Мейл: gergana_l [at] yahoo.com

Емилия Найденова
Име: Емилия Найденова
Завършил/а: „Българска филология” в Софийски университет „Св.Климент Охридски”
През годините като студент прекарах различни стажове – от един разочароващ в столичен вестник, през Националния литературен музей и училището, което ми донесе най-голяма радост и откри за мен удоволствието от преподаването.

Пиша поезия и водя свой блог, но все по-често забравям за това. Пиша все по-рядко и все повече в проза, но знам, че думите остават.

Интересувам се от литература и театър, от нови методи на обучение и неформално образование. В сайта „Под моста” водя рубриката за образование, изказвам мнение за нови книги и опитвам да отразям разговорите си с различни творци. Вдъхновявам се от хора, които се впечатляват, забелязват, отбелязват, споделят и търсят промяната.

Вярвам, че от всеки човек може да научим нещо, затова и през последната година се съсредоточих в пътуване по европейски проекти – приятелствата с хора от различни страни откриват света по неописуем начин, носят знания за културата на един народ и още повече – показват, че въпреки различията си, винаги си приличаме по нещо.

От магистърската програма Е-Европа очаквам да науча онова, което ми липсваше досега – повече знание за он-лайн медиите; нова гледна точка по актуалните проблеми и насоки, които ще ми помогнат в реализацията занапред; възможност за осъществяване на идеи и срещи с журналисти и обществени личности с ясно изразена позиция.
Мейл: emiliamn9 [at] gmail.com


Ивелина Георгиева
Име: Ивелина Георгиева
Завършил/а: „Журналистика“ в Софийски университет „Св. Климент Охридски“
Работя: в Българско национално радио.
Защо избрах магистратура Е-Европа: Избрах тази магистратура Е-Европа,  защото исках да надградя бакалавърската си степен с актуална и интересна дисциплина, която да помогне в професионалното ми развитие. Искам да обогатя знанията си относно Европейския съюз и мястото на България в него, да развия уменията си в работата с интернет, онлайн медии и социалните мрежи.
Мейл: ivelinkaageo [at] gmail.com

Мирослава Илиева
Име: Мирослава Илиева
Завършил/а: „Връзки с обществеността“ в СУ „Св. Климент Охридски“. Отглеждам си блог „Светът на Мира“. Чета и търся смисъла.
Защо избрах магистратура Е-Европа: Защото смятам, че ще ми помогне в намиране мястото ми в така сложния свят и ще разшири възприятията ми за това, което ме заобикаля.  Би ми дала необходимата увереност по пътя към отстояване на правата и справянето с отговорностите ми като гражданин на Европейския съюз.
Мейл: mirilieva [at] gmail.com

Олга Господинова
Име: Олга Господинова
Завършил/а: „Връзки с обществеността“, Софийски университет „Св. Кл. Охридски“
Работя: След всички добри думи, които чух от хора, записали Е-Европа преди мен, нямаше как поне да не обърна внимание на тази нова специалност. Това, което до голяма степен ме впечатли и зарадва, е дискусионната форма, в която се провежда всеки един от часовете и честото разглеждане на актуални въпроси по водещи теми. Цялата програма е изготвена не върху скучни лекции, а върху активно участие, формиране на мнение и аналитично мислене.
Мейл: gospodinova.olga [at] gmail.com

Владислав Василев
Име: Владислав Василев
Завършил/а: НГДЕК „Константин Кирил-Философ“/ Европеистика СУ „Св. Климент Охридски“
Защо избрах магистратура Е-Европа: Многопрофилният характер на специалността дава възможност работата и хобитата, които имам, да бъдат филтрирани от разнообразния преподавателски колектив. Впечатли ме възможността за общуване с професионалисти в различни социални сфери, обобщени от понятието медии. Задълбоченият анализ на съвременния медиен живот, наред с възможностите, които предлага,  са чудесна отправна точка за всеки, който се интересува от медии и желае да се развива професионално в това поприще. Чудесно е да извличаш опит от най-добрите. Съчетанието от академичен и професионален опит, който програмата предлага, е възможност, която, помоему, не бива да се изпуска от никого. Разнообразието от преподаватели, гост-лектори, теми и възможности е основната причина да избера Е-Европа. По този начин всеки в магистърската програма може да намери полезното за себе си, както и да открие добър коректив за работатаси, интересите си и бъдещите си планове.
Мейл: vladislav.vasilev [at] yahoo.com